Jak długo i gdzie przechowywać przetwory w słoikach?
Autor Dobrakowski Karol
Choć na sklepowych półkach nie brak najróżniejszych dżemów, konfitur i innych gotowych smakołyków, wiele osób nadal najbardziej ceni sobie domowe przetwory. Jedynie przygotowując owoce i warzywa samodzielnie, możemy mieć całkowitą pewność, co trafia do słoików, w jakich warunkach zostały sporządzone i jak są przechowywane… No właśnie - cały proces nie kończy się na spakowaniu specjałów do pojemników! Odpowiednie ich przechowywanie jest równie waż
Autor
Dobrakowski
Karol
Prawdziwą zmorą każdego wielbiciela gotowania i jedzenia są słoiki, a właściwie ich otwieranie. Sięgasz po ten z ulubionym przetworem, a wieczko… ani drgnie! Zaczyna się lekkie poirytowanie. Odpuszczasz, by po chwili znowu spróbować. Tym razem, włożysz więcej siły i na pewno się uda, przecież to zwykły słoik. Znów bezskutecznie. Frustracja narasta, bo od rana ochota na ogórki jest już nie do zignorowania. Dobra, ostatnia próba. Ani drgnie! Sięgas
Z jakich owoców i warzyw zrobić sok?
Autor Dobrakowski Karol
W niemal każdym polskim domu znane są różne sposoby na to, by nie pojawiała się pleśń w soku domowej roboty. Jest wiele metod robienia domowych soków owocowych i syropów. Niektórzy gospodarze i gospodynie zlewają swoje syropy w butelki szklane, a inni wkładają owoce w słoiki i zasypują je cukrem. Teraz kiedy sokowirówki i wyciskarki stają się coraz bardziej popularne, mamy dużo większe pole do manewru. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak p
Autor
Dobrakowski
Karol
Domowe przetwory mają dużo lepszy smak i aromat niż produkty z supermarketu. To fakt, z którym rzadko się dyskutuje. Przyrządzanie tych przetworów wymaga jednak skrupulatnego przygotowania – tak, aby cała praca nie poszła na marne, kiedy po otwarciu dżemu w kolejnym sezonie, okaże się on po prostu zepsuty. W tym tekście opisujemy wyparzanie słoików w piekarniku, mikrofalówce, wrzącej wodzie, zmywarce i w klasycznym garnku (podczas gotowania). To
Jak kisić ogórki, żeby były twarde i chrupiące?
Autor Dobrakowski Karol
Latem w wielu domach zaczyna się sezon na przetwory. Wiele gospodyń i gospodarzy pyta wtedy, jak robić ogórki kiszone na zimę, żeby były twarde. Nawet jeśli masz najlepszy przepis na kiszonkę, czasem nie wyjdzie tak smaczna, jak tego oczekujesz. Możesz się wtedy zastanawiać, dlaczego ogórki kiszone są miękkie, skoro robiłeś/robiłaś wszystko tak jak zawsze. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakie są najczęstsze problemy z kiszeniem ogórków i