Z jakich owoców i warzyw zrobić sok?
W niemal każdym polskim domu znane są różne sposoby na to, by nie pojawiała się pleśń w soku domowej roboty. Jest wiele metod robienia domowych soków owocowych i syropów. Niektórzy gospodarze i gospodynie zlewają swoje syropy w butelki szklane, a inni wkładają owoce w słoiki i zasypują je cukrem. Teraz kiedy sokowirówki i wyciskarki stają się coraz bardziej popularne, mamy dużo większe pole do manewru. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak przechowywać soki oraz z jakich owoców i warzyw zrobić sok.
Jak przechowywać soki?
Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać sok z wyciskarki, żeby pozostał smaczny i świeży jak najdłużej. Niestety nie jest to takie łatwe, jak w przypadku przetworów naszych babć i dziadków. Domowe soki z wyciskarki najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia (niektórzy uważają, że tracą swoje właściwości już 20 minut po wyciśnięciu). Mogą być przechowywane maksymalnie do 48 godzin, jeśli wlejesz je w opakowania szklane i umieścisz w lodówce.
Jeżeli chcesz cieszyć się domowym sokiem z owoców przez całą zimę, warto skorzystać ze starych sprawdzonych sposobów. Oczyszczone owoce (na przykład maliny) należy gotować w garnku o grubym dnie wraz z wodą i cukrem. Później sok trzeba przelać przez grube sito do szklanych butelek lub słoików i dokładnie zakręcić. Warto również je zapasteryzować, żeby mogły stać dłużej w spiżarni.
Pleśń w soku domowej roboty — dlaczego się pojawia i jak uratować przetwory?
Użycie dużej ilości cukru i pasteryzacja zazwyczaj chronią soki przed zepsuciem. Często jednak pleśń i tak się pojawia. Przyczyny mogą być różne — niedokładnie zamknięte wieczko, zbyt wysoka temperatura w spiżarni, za długi czas przechowywania itp. Na szczęście takie przetwory są jeszcze do uratowania.
Gdy tylko zobaczysz pleśń w soku domowej roboty, natychmiast otwórz butelkę i zdejmij łyżką białe plamki, a resztę przegotuj. Butelkę przed kolejnym użyciem trzeba dokładnie wyparzyć. Taki sok powinien być wypity od razu — kolejna próba pasteryzacji może być ryzykowna.
Z czego robić soki? Przykładowe owoce i warzywa
Soki pasteryzowane warto robić z owoców sezonowych, żeby móc cieszyć się ich smakiem również zimą. Soki w wyciskarce można robić z większości gatunków owoców i warzyw.
Z jakich owoców zrobić sok?
Większość rodzajów owoców nadaje się do przerobienia na soki. Gospodarze i gospodynie najczęściej robią soki na zimę z owoców, które rosną w ogródkach i polskich lasach, a więc:
- jabłek,
- malin,
- porzeczek,
- czarnego bzu,
- wiśni,
- aronii.
Są to owoce sezonowe, których walory smakowe warto zachować na dłużej. Jeżeli masz w domu wyciskarkę do owoców, możesz korzystać z owoców importowanych, które są dostępne na sklepowych półkach przez cały rok, na przykład:
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- ananasy,
- arbuzy,
- winogrona.
Warto jednak uważać na banany czy awokado, które są kaloryczne oraz na gruszki, które mogą powodować problemy z trawieniem.
Z jakich warzyw zrobić sok?
Domowe soki z warzyw są nie tylko bardzo zdrowe, ale również niskokaloryczne — będą więc Twoimi sprzymierzeńcami, jeśli dbasz o smukłą sylwetkę. Soki najczęściej robione są w takich warzyw jak:
- marchew,
- seler naciowy,
- ogórek,
- pietruszka,
- brokuły.
Pamiętaj jednak, że warzywa takie jak jarmuż czy szpinak zawierają szczawiany, nie można więc spożywać ich w dużych ilościach. Mogą być użyte jako dodatek do soku, lecz nie powinny być jego głównym składnikiem.
Podsumowanie
Wiele osób zastanawia się, jak długo można przechowywać sok z wyciskarki wolnoobrotowej. Niestety może on stać w lodówce zaledwie dwa dni. Soki pasteryzowane z dodatkiem cukru mogą stać w spiżarni nawet całą zimę, lecz nawet na nich czasem występuje pleśń. Na szczęście takie przetwory można uratować, zdejmując z nich plamki pleśni i przegotowując pozostały płyn.
Jeżeli zastanawiasz się, z jakich owoców można zrobić sok, masz wiele możliwości. Możesz wybrać owoce krajowe, na przykład jabłka i wiśnie, albo egzotyczne, na przykład ananasy i arbuzy. Warto robić również soki z warzyw, na przykład marchwi czy selera naciowego.