W niemal każdym polskim domu znane są różne sposoby na to, by nie pojawiała się pleśń w soku domowej roboty. Jest wiele metod robienia domowych soków owocowych i syropów. Niektórzy gospodarze i gospodynie zlewają swoje syropy w butelki szklane, a inni wkładają owoce w słoiki i zasypują je cukrem. Teraz kiedy sokowirówki i wyciskarki stają się coraz bardziej popularne, mamy dużo większe pole do manewru. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak p
Domowe przetwory mają dużo lepszy smak i aromat niż produkty z supermarketu. To fakt, z którym rzadko się dyskutuje. Przyrządzanie tych przetworów wymaga jednak skrupulatnego przygotowania – tak, aby cała praca nie poszła na marne, kiedy po otwarciu dżemu w kolejnym sezonie, okaże się on po prostu zepsuty. W tym tekście opisujemy wyparzanie słoików w piekarniku, mikrofalówce, wrzącej wodzie, zmywarce i w klasycznym garnku (podczas gotowania). To
Latem w wielu domach zaczyna się sezon na przetwory. Wiele gospodyń i gospodarzy pyta wtedy, jak robić ogórki kiszone na zimę, żeby były twarde. Nawet jeśli masz najlepszy przepis na kiszonkę, czasem nie wyjdzie tak smaczna, jak tego oczekujesz. Możesz się wtedy zastanawiać, dlaczego ogórki kiszone są miękkie, skoro robiłeś/robiłaś wszystko tak jak zawsze. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakie są najczęstsze problemy z kiszeniem ogórków i
Podobno w słoikach można zamknąć smak lata. Brzmi romantycznie, ale cel wekowania jest często bardziej prozaiczny. Pasteryzacja pozwala zagospodarować nadmiar żywności i ograniczyć jej marnowanie. Słoiki z zawekowanymi przysmakami są też niezastąpione, gdy nie masz czasu gotować. Jak pasteryzować słoiki, by zachować smak i jakość potraw na długo? Przeczytaj nasze porady!
To będą wyjątkowe święta! Samodzielnie przygotowana nalewka świąteczna w gustownym, dekoracyjnym, szklanym opakowaniu sprawdzi się nie tylko jako jeden z rozgrzewających i smacznych elementów na świątecznym stole, ale też jako osobisty prezent pod choinkę!
Słoik to jeden z najbardziej powszechnych elementów wyposażenia kuchennej szafki. Rzadko kiedy wyrzuca się słoiki i butelki szklane po wykorzystaniu ich oryginalnej zawartości. I słusznie - są to tak uniwersalne przedmioty, że pozbycie się ich to wielka strata!