/2
GUMKA DO WECKÓW 20 SZT
Kategoria produktu: akcesoria
- wykonana z gumy kwasoodpornej
- doskonała do pasteryzacji i robienia przetworów
- elastyczna, nie parcieje
- kolor czerwony
11,0 / 9,2 cm
Opis
GUMKA DO WECKÓW 20 SZT
Gumka do wecków jest bardzo ważnym elementem pasteryzowania, czyli wykonywania przetworów domowych, które mogą być przechowywane bardzo długo. W skład zestawu wchodzą:
· słoik o pogrubionych, szklanych ściankach bez gwintu, lecz wyraźnie zaznaczonym kołnierzem,
· wieczko z równie grubego szkła pozbawione zaczepów i innych udogodnień do zakręcania na słoiku,
· gumka do wecków uszczelniająca wieczko i
· sprężynka z drutu.
Gumka do wecków po raz pierwszy zastosowana została w 1900 roku, kiedy Johann Weck wymyślił i wprowadził na rynek zestawy słoików do pasteryzacji, a jego firma do dziś kojarzy się z przetwarzaniem domowych zapasów. Pierwsze gumki wykonywane były z kauczuku naturalnego, później z syntetycznego.
Do wyparzonych słoików wkłada się artykuły spożywcze, które mają być poddane pasteryzacji. Na wylot słoika nakładana jest gumka do wecków , wieczko i mocuje się zaczep sprężynowy, który stabilizuje cały komplet. Po gotowaniu słoiki odstawia się do wystygnięcia, a następnie zdejmuje zaczep. Podciśnienie, które powstało wewnątrz naczynia sprawia, że wieczko ściśle przylega do słoja, a gumka do wecków gwarantuje, że połączenie jest szczelne i nie przepuszcza powietrza.
Gumka do wecków wykonana jest z kwasoodpornej gumy, która nie zmienia swoich właściwości fizycznych do temperatury 1300C. To element wymienny, więc w razie przerwania lub nadkruszenia należy ją wymienić na nowy egzemplarz.
SPECYFIKACJA:
Średnica zewnętrzna |
11 cm |
Średnica wewnętrzna |
9,2 cm |
Kolor |
czerwony |
Max. temperatura wody |
1300C |