Jak zrobić mięso w słoiku? Poradnik

Autor      08/02/2023 12:14:51
Jak zrobić mięso w słoiku? Poradnik

Zastanawiasz się, jak zrobić mięso w słoiku? Cały proces nie jest skomplikowany, a jego efekty mogą być naprawdę zadowalające. Nie musisz również być profesjonalnym kucharzem. Wystarczy kierować się naszymi radami, by móc samodzielnie stworzyć takie danie. Jak zrobić mięso w słoikach na wyjazd? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Jak zrobić mięso do słoików? Składniki

Jeśli poszukujesz smacznego dania, którego nie trzeba podgrzewać, to mięso w słoiku na pewno przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić mięso w słoiki szklane? Należy najpierw zadbać o odpowiednie składniki tego dania. Jakie mięso do słoików będzie najlepsze? Warto zainwestować w elementy tłuste, które nadadzą całej potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Warto pokusić się między innymi o części boczku, łopatki, karczku, a także podgardle. Zdecydowanie lepiej jest użyć do tego wieprzowiny, gdyż mięso to jest soczyste i odpowiednio tłuste.

Co jeszcze? Uzyskanie odpowiedniego smaku nie będzie możliwe, jeśli pominiemy ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Dobrym rozwiązaniem jest także dodanie majeranku, który podkreśli smak całej potrawy. Nie można zapomnieć również o soli oraz pieprzu.

Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką – przygotowanie

Cały proces przygotowywania mięsa w słoiku należy rozpocząć od umycia oraz pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie należy je odpowiednio przyprawić. Poszczególne przyprawy można dodawać według własnych potrzeb i smaków. Po wykonaniu takich czynności należy odstawić przygotowaną mieszankę w zimne miejsce. Do tego, by mięso mogło się odpowiednio zamarynować wystarczy cała noc.

Co dalej? Nazajutrz przechodzimy do ostatniego etapu, czyli włożenia mięsa do słoików. Nie mogą być one popękane czy wyszczerbione; ogromne znaczenie ma również ich nieprzepuszczalność, zatem warto sprawdzić wszystkie zamknięcia. Najlepiej sprawdzą się słoiki 200 ml, ale nie jest to konieczność. Opakowania szklane, które doskonale sprawdzą się do pakowania mięsa na to danie, zainteresowani mogą zakupić w sklepie internetowym Słoiczkowo.pl.

Wypełnione mięsem słoiki należy zalać wodą – w przypadku opakowań szklanych o pojemności 200 ml wystarczy pięć łyżek wody. Po zakręceniu słoików wkładamy je do garnka i zalewamy do ¾ wysokości. Gotowanie powinno trwać około 90 minut pierwszego oraz tyle samo drugiego dnia. Wekowanie słoików przez dwa dni sprawi, że nasze mięso będzie odpowiednio zabezpieczone, co jednoznaczne jest z wydłużeniem terminu przydatności dania. Tak przygotowane słoiki można otworzyć w dowolnym momencie. Mięso jest zawsze aromatyczne i odpowiednio miękkie, zatem będzie stanowiło idealne pożywienie na przykład podczas górskich wędrówek.

Jeśli stanąłeś przed wyzwaniem zrobienia mięsa do słoików na wyjazd bądź innych przetworów, to usługi naszej firmy na pewno przypadną Ci do gustu. Proponujemy zainteresowanym szklane akcesoria, które mają wiele różnych zastosowań. Oprócz rozbudowanego asortymentu gwarantujemy klientom także korzystne ceny oraz szybkość realizacji każdego zamówienia. Zapraszamy do zapoznania się z całym naszym asortymentem!

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj aby dodać komentarz